Project Description

K:Port EV Charging Station, Portishead

K:Port

The team at NAL has been delighted to work with Portishead Town Council to assist in the construction of the UK’s first electric car charging station. The K:Port is part of the Go Ultra Low (GUL) West Project and, has been built within the car park at Parish Wharf Leisure Centre in Portishead, with funding of £370,000 provided by the Department of Transport’s Office of Low Emission Vehicles (OLEV). Motorists can fully charge their vehicles within 20-30 minutes with QC45 Rapid Charger Units, installed simply, due to specification of the NAL Rapid Charger Foundation.

In this instance, QC45 Rapid Charger Units have been surface mounted to a specifically designed adapter plate (future proofed, to accommodate new EV units as technology evolves) and then installed within an RS168 Shallow Foundation NAL Retention Socket. Simplifying the cabling of EV units, along with future access for maintenance, the socket has 4-way duct entry points for multi directional positive ducting connections and cables can be pulled through the duct network, to the head of the Retention Socket and then sealed with a pedestrian plug, protecting cables prior to the arrival of EV units on site. Therefore, not only does this system facilitate the completion of civils work prior to delivery of the units – ensuring no conflicting schedules – it guarantees cables are fully protected until ready for utilisation, as opposed to traditional methods, historically leaving cables exposed from ducts, protruding through concrete and vulnerable to damage.

NAL Retention Sockets were specified to house protective steel bollards, enabling a simple removal in the event of damage and to afford a quick replacement, without the requirement for additional civils work, reducing future expense and minimising disruption. In addition, this fully demountable system facilitates the removal of bollards to create a larger working space for maintenance to the EV Charging Station, if required.

Project: Go Ultra Low West Project

Client: Portishead Town Council