Project Description

A429 Pedestrian Crossing Points – Warwick

Warwick District Council

NAL has supported Warwick District Council in their implementation of necessary measures, outlined within their Transport Package for Warwick Town Centre, to enhance the safety of pedestrians. Requiring keep left bollards to deter motorists from entering newly established central reservations along Jury Street, the Council approached the team at NAL to provide a solution. Home to the historical Court House, Jury Street is extremely popular with tourists and subject to heavy traffic.  Stipulating bollards should be extremely robust due to the likelihood of vehicular impacts, the Council identified the NAL X-Last Nuvo bollard as the optimum system and, selected to install within NAL Composite Sockets.  

Not only meeting, but exceeding the highways maintenance standard, X-Last Nuvo bollards were chosen for their unrivalled strength along with their flexibility – attributable to their manufacture from a unique polymer material. With the Health and Safety of motorists’ paramount, bollards have been designed to withstand over 1000 impacts and return to their original form within 30 minutes. In the event of collision, motorists are highly unlikely to sustain serious injury due to the bollards’ flexibility – a stark contrast when compared to its traditional steel counterpart.

In comparison to historical methods of installation, opting to install bollards within NAL Composite Sockets, allows for a faster and simpler installation process – along with a quick removal if required. Bollards are locked in by a sliding pin and then secured in the side chamber of the socket, which is then locked with a specialist key. This fully demountable system affords un-compromised access if needed (in this instance wide load vehicles requiring both lanes to manoeuvre) and facilitates any future upgrading; without the need for costly, disruptive and time-consuming excavation works.

Project: A429 Pedestrian Crossing Points

Product: X-Last Bollards

Client: Warwick District Council